Werkwijze

Werkwijze

Jullie staan centraal!

In onze zorgverlening staan jullie als aanstaande ouders écht centraal.

We streven ernaar om de wensen en ideeën die jullie hebben rondom de zwangerschap of bevalling samen met jullie te realiseren. We denken graag met jullie mee over de invulling van de begeleiding en wat onze exacte rol daarin kan zijn. “Vertrouwen” is het absolute sleutelwoord in de begeleiding die wij bieden, waarbij we ons vooral laat sturen door het natuurlijk proces en jullie persoonlijke wensen.

De wensen, ervaringen en persoonlijke verschillen van de koppels die we begeleiden, zorgen ervoor dat we onze blik breed houden. We staat zeer open voor jullie eigen inbreng. Ook bij zorgvragen buiten de gebaande paden denken wij graag met jullie mee.

Foto: Kim Booij

“She believed she could, so she did”

Hoe ziet een consult er uit?

De belangrijkste basis is: alle handelingen en controles die worden uitgevoerd worden steeds aangepast aan jullie individuele behoeften.

Om toch een idee te geven van hoe een controle er vaak uitziet;

Tijdens de zwangerschap wordt de bloeddruk regelmatig gemeten en met uitwendig onderzoek van de buik van de zwangere vrouw, volgen we de groei en ligging van jullie kindje op evenals de hoeveelheid vruchtwater. Ook kan er naar het hartje van de baby geluisterd worden. Indien nodig én gewenst wordt er bloed/urineonderzoek verricht, of worden er extra controles met behulp van bijvoorbeeld een echo uitgevoerd. Deze echo’s worden niet in eigen praktijk gemaakt maar vinden plaats in een van de regionale echocentra waarmee we mee samenwerken.

Op basis van de persoonlijke gesprekken en de genoemde controles kunnen we inschatten of de zwangerschap normaal verloopt. Verder zullen jullie vragen beantwoord worden en worden jullie voorzien van informatie passend bij de termijn van de zwangerschap.

Informeren

Een van de belangrijkste taken van een vroedvrouw is het verstrekken van informatie. Wij informeren jullie dan ook zo volledig mogelijk. Alleen dan kunnen jullie weloverwogen beslissingen nemen. Alle beslissingen en keuzes hangen samen met jullie persoonlijke behoeften en voorkeuren. Er zijn geen “goed” of “fout” mogelijkheden. Wij helpen jullie te navigeren in de keuzes, waarbij jullie geïnformeerd worden over de mogelijkheden, voordelen en nadelen. Het is goed om dan pas beslissingen te maken als je alle voor jullie belangrijke informatie verzameld hebt en niet omdat het zo hoort, omdat zus, moeder en grootmoeder het zo deden, omdat de buurvrouw het een goed plan vindt of omdat je het ergens op internet hebt gelezen. Zo kunnen jullie op je geheel eigen manier bezig zijn met de zwangerschap en jullie voorbereiden op de geboorte van jullie kind. Uit ervaring weten we dat dit ervoor zorgt dat jullie achteraf met meer voldoening terug zullen kijken op het hele proces omdat jullie zelf de controle in handen hebben kunnen houden.

We doen ons uiterste best voor jullie passende zorg te leveren en hopen dat de jullie tevreden terugkijken op onze zorg. Stel dat je niet tevreden bent over de zorg die je gekregen hebt dan hopen we dat je dit bij ons wil aangeven. Zodat we er samen over kunnen praten. Mocht dit niet lukken of komen er samen niet uit, en wil je een klacht indienen, dan kan je terecht bij de klachtencommissie van onze beroepsvereniging, de KNOV.